Blog

dress code gyakorlati tanácsokkal – konkrétumokkal

dress code gyakorlati tanácsokkal – konkrétumokkal

A dress code írott és íratlan szabályok sokasága. A megjelenésnek attól függően milyen eseményről és milyen körülményekről beszélünk, társadalmi jelentősége van, öltözködésünk nonverbális módon számos üzenetet is közvetít.

A középkorban az európai királyságok és nemesek használták a dress codot, kizárólag azért, hogy megkülönböztessék magukat az emberek más csoportjától. A ruházat tisztán tanúskodott a viselője neméről, jövedelmi helyzetéről, foglalkozásáról, társadalmi osztályhoz való tartozásról, vallott politikai nézeteiről, etnikai és vallási hovatartozásról, további hagyományokról, családi állapotról, a szexuális elérhetőségről és a szexuális orientációról is.

Napjainkra egy adott országban, kultúrájától függően máshogy öltözünk fel Európában egy átlagos hétköznap városi viseletet magunkra öltve vagy akár munkába, és máshogy egy tradicionális öltözködést favorizáló környezetben, például egy ázsiai ország vidéki régiójában, így a dress code kapcsán mára már a legfontosabb szempont az üzleti vagy diplomáciai érintkezések megjelenésbeli szabályozása. Nem mindegy mikor mit veszünk fel, így nem árt ismernünk a dress code fogalmát.

A legelfogadottabb szabályrendszer ebben a témában a Western styles. Nézzük a gyakorlatban ez mit is jelent.

 

Dress code: Casual

Ha munkával, ügyfelekkel közös eseményre igyekszünk és a dress code: Casual, akkor ez egy kötetlen, bármilyen hétköznapi ruházatot takar, ami lehet pl. egy farmer-póló, hölgyek esetén farmer-top kombináció is. Mire figyeljük mégis? Lehetőség szerint a hétköznapi ruháink közül is azokat válogassuk ki, melyekkel megjelenésünk átgondolt, összhatásában ízléses lesz. Kerüljük például a legkényelmesebb, de már kopott cipőnk kiválasztását, ugyanígy a legszakadtabb de legtrendibb farmerét is. Válasszunk például egy basic ruhatár elengedhetetlen részét képező sötétkék egyenes szárú farmert valamilyen kitűnő állapotban lévő cipővel. Ez lehet akár sportosan elegáns is. Felülre kerülhet egy top, ing, ing + pulóver összeállítás. Hűvösebb időben férfiaknak zakó, hölgyeknek blézer, kiskabát is megfelelő. Izgalmasabbá tehetjük az összhatást elegáns nyaklánccal, karkötővel. Férfiak esetén pusztán egy szép órát javasolnék. Hagyjuk a fagyöngyökből készült férfi nyakláncot és karkötőt otthon. Egy kellemes sál, kendő tovább fokozza az összhatás kifinomultságát. kerüljük az extrán díszített műkörmöket, túlzott éjszakai sminket is nappal. Ha ez nem egy baráti összejövetel, lehetőség szerint ne itt mutassuk meg szélsőségeinket, ezért kerülendő minden, ami kihívó, túldíszített. Nem elegáns a sok éves és már haldokló rongy táska, a hálóval és egyéb sexi megoldásokkal díszített top, a strasszos és feliratos műanyag felső a kínai piacról valamint az újra és újra divatba jövő necc harisnya sem.

Dress code: Smart casual

A casualhoz képest szabályozottabb a smart casual. Bár a nevében a casual szó megtévesztő és sokak ennél a dress codenál is úgy vélik, hogy a “casualban mindent lehet” ez félreértésekre adhat szintén okot. A casualhoz képest itt már a sportos cipő helyett vegyünk fel egy elegánsabb bőr cipőt. Sőt! Már a farmert is lehetőség szerint cseréljük le egy könnyed és jó minőségű nadrágra, hölgyeknek viselhetnek akár térd felett érő elegáns ceruza szoknyát valamilyen egyszínű felsővel, hozzá megfelelő kardigánnal, blézerrel, ékszerekkel. Urak viseljenek inget, de még nyakkendő nem szükséges. (Kizárólag hosszú ujjú inget, a rövid ujjú ing nem ing!) Hölgyek kerüljék a túlzott dekoltázst, a csipkés és átlátszó, áttetsző fehérneműt. Válasszanak helyette testszínűt. Javasolt színek: sötétkék, szürke, barna, esetleg fekete, felülre fehér, valamint natúr színek, pl beige, vaj, stb.

Dress code: Business casual

A Business casual kétértelműen definiált öltözködési kódex, melyet nyugat-európai fehérgallérostól származtatnak. Az informalnál lazább, a smart casualnál szigorúbban vett. Sok helyen, üzleti világban működő irodákban a “Casual Friday” napokon való megjelenésére találták ki. Az ezzel kapcsolatos irodalmak is eltérőek, pl. az American University Careers service szerint a Business casual viszonylag sötétebb természetes színekből összeállított (fekete, szürke, sötétkék és fehér) együttes tökéletes vasalással, tisztasággal, kifinomultsággal. The “Dress for Success” tanácsa szerint a University of Toronto gondozásában ugyanez egy klasszikus megjelenést biztosító, de nem feltétlenül öltönyből összeállított megjelenést takar, melybe beleférnek a lazább darabok is, férfiak esetén egy khaki, polo shirt, pulóver. Mivel ez egy üzleti összejövetelek során használt dress code, érdemes a döntésnél figyelembe venni az iparágat is. Pénzügyi, jogi és egyéb szigorúbban vett helyeken kövessük inkább az amerikai szabályokat.

 

Dress code: Informal

Az informal dress code, Informal attire más néven: international business attire, Western business attire, vagy Tenue de ville leggyakrabban üzleti összejövetelek, meetingek és állásinterjúk során viselendő. Lounge suit vagyis öltöny viselése megkívánt, ami ugyanabból az anyagból készült zakót és nadrágot jelent. Színe sötét színű, szürke, sötétkék vagy fekete hosszú ujjú fehér vagy világoskék inggel, sötét cipővel, ami fekete vagy sötétbarna, klasszikus stílusú nyakkendővel, ami egyszínű vagy csíkos. Ugyanezt az öltözetet viselik még üzleti alkalmakon kívül vallásos összejöveteleken, nappal tartott esküvőkön (USA-ban), temetéseken, állami és iskolai rendezvényeken. Banki és jogi szférában napi szinten ez a kívánatos megjelenés. Nőknek javasolt a kosztüm, ami állhat blézerből és szoknyából blúzzal/inggel vagy egybeszabott ruhából blézerrel/zakóval. Viseljenek zárt, bőr magas sarkú cipőt harisnyával. Ékszerként valami alig észrevehetőt, pl. pici gyöngy fülbevalót, hozzá megfelelő nyaklánccal, órával. Cél a professzionális megjelenés, minőségi darabok, az igényesség, a kifinomultság és tanultság és nem utolsó sorban a visszafogottság és átgondoltság. Kerülendő az extravagáns haj, színben és fazonban egyaránt.

 

Dress code: Semi formal

A semi formal dress coda helye az informal és a formal öltözetek között van, vagyis a magasabb rangú társadalmi összejövetelek és az üzleti találkozók közötti események tartoznak ide. Ezek lehetnek délelőtti és akár délutáni, esti rendezvények is. Férfiak esetén a kimondottan sötét tónusú üzleti megjelenés a megkívánt (fekete, sötét szürke öltöny, fehér ing, sötét nyakkendő, jó minőségű, elegáns fekete bőr cipő kitisztítva) hölgyek esetén viszont koktél ruha a megfelelő viselet melynek színe a szivárvány szinte bármilyen színében pompázhat. Azok közül egy max. 2 színből álljon, nem a teljes spektrumra gondoltam. A koktél ruha jellegzetessége, hogy rövid (nem földig érő, de nem mini). Kombináljuk alkalmi táskával, amit kimondottan erre a célra veszünk. Az utcai hétköznapi táskákat ne viseljük koktélruhához. A ruha stílusát illetően adottságainkat tartsuk szem előtt. Legyen nőies, de ne legyen kihívó. Törekedjünk a kifinomultságra, jó ízlésre, letisztultságra. Strasszokkal, flitterekkel glamuros összhatást érhetünk el pl. esti eseményekre.

 

Formal wear: Black tie / White tie

A “Formal wear” (Kanadában és USÁ-ban) és a “Formal dress wear (UK) általános szabály bizonyos társadalmi összejövetelekre való megjelenésről, mint például esküvő, kerti parti vagy vacsora, débutante cotillion, táncos mulatság vagy versenyek. A Western style of formal evening dress egy jellemzően fekete-fehér öltözetből összeállítást jelent, azok kombinációit írja le, mely számos országban elterjedtté vált. A dress code itt azt hivatott szabályozni, hogy a jellemzően férfiakra vonatkoztatott fekete és fehér színt viselve mely napszakban miként viseljék ezeket a színeket. Pl. napközben tartott események idején a Black tie viselendő, míg esti órákban tartott összejöveteleken kizárólag White tie dress code szerint ildomos megjelenni.
Bizonyos szabályok szerint a Formal wear kizárólag a White tie viselet.

Dress code: Black tie

Ez a meghatározás az urak megjelenéséhez köthető, nekik fekete csokornyakkendő viselése kötelező szmokinggal. A hölgyek azonban kedvükre válogathatnak a szebbnél szebb koktélruha és akár estélyi ruhák között. Nekik ez esetben kesztyű nem kötelező.

Dress code: White tie

A White ie a lehető legelegánsabb öltözéket jelöli. A férfiak frakkot viseljenek fehér mellénnyel, szmoking inggel hozzá gyöngyház gombokkal és mandzsettagombbal valamint az elnevezést adó fehér csokornyakkendőt. Hölgyek számára a nagyestélyi kötelező, ami már tudjuk, hogy földig érő ruhát jelent ami földig érő ruhát jelent könyök felett érő kesztyűvel.

Itt tekintsd meg a képeket! >>

Fordulj hozzám bizalommal!

%d blogger ezt szereti: